Boeken

Biografieën geven inzicht in wie de hoofdpersonen zijn en waarom ze tot bepaalde beslissingen kwamen, maar zijn ook gelaagd en komen tot de diepere kern van personen. Per te behandelen leider hebben we een of twee boeken uitgekozen. Het is voor deze cursus niet verplicht alle boeken te kopen en te lezen.

Wilhelm II

In zijn werk ‘Wilhelm II, de laatste Duitse keizer’ volgt Christopher Clark de politieke carrière van de vorst vanaf zijn jeugd op het Hohenzollernhof via de Eerste Wereldoorlog en de ineenstorting van Duitsland in 1918 tot zijn dood in Huis Doorn. Hij stelt de vraag wat Wilhelms ware rol was in de gebeurtenissen die hebben geleid tot het uitbreken van de oorlog. Wat waren zijn politieke doelen en in hoeverre was hij daarin succesvol? Hoeveel invloed had hij en hoe werd hij gezien door het volk?

Op basis van nieuw en grondig onderzoek presenteert Clark een frisse interpretatie van deze controversiële figuur, met de nadruk op zijn dertigjarige bewind (1888-1918), het door oorlog getroffen Duitsland en zijn periode als balling in Nederland.

Wilhelmina, deel een

Rond 1900 lag Nederland aan de voeten van de jonge koningin Wilhelmina. Queen Pretty Face noemden Amerikaanse kranten haar. ‘De jonge koningin’ van biograaf Cees Fasseur is het eerste deel van een tweedelige biografie over Wilhelmina. Het beschrijft de jeugd en de opvoeding van de jonge prinses, haar bewogen huwelijk met de Duitse hertog Hendrik en haar persoonlijke invloed op het regeringsbeleid tot het einde van de Eerste Wereldoorlog. Met haar ministers kwam zij herhaaldelijk in conflict. Veel nieuwe historische gegevens worden voor het eerst in deze biografie onthuld. Zo kon de auteur, na verkregen machtiging van koningin Beatrix, zonder enig voorbehoud gebruik maken van het persoonlijk archief van Wilhelmina en Hendrik. Het resultaat is een origineel, intiem, sprankelend en meeslepend geschreven portret van Wilhelmina en haar tijd.

Afbeelding boek.

Wilhelmina, deel twee

De Tweede Wereldoorlog staat centraal in deel twee van de monumentale biografie van koningin Wilhelmina. In de vijf jaar van haar ballingschap in Engeland beleefde zij de somberste en mooiste uren van haar lange regering. In Londen was ze de stem van het vrije en strijdende Nederland, de moeder van de Engelandvaarders, maar ook de kampioen van een politiek vernieuwingsstreven dat haar met het kabinet in hevig conflict bracht. Wilhelmina deed van deze bewogen jaren verslag in talloze brieven aan prinses Juliana in Canada. Die brieven worden hier voor het eerst gepubliceerd, naast andere stukken uit haar persoonlijk archief waartoe Cees Fasseur als eerste onbeperkt toegang tot had. Ook Wilhelmina’s zoektocht naar een geschikte huwelijkspartner voor haar dochter, de geldzorgen van prins Hendrik, haar reizen en politieke bemoeienissen, worden meeslepend verteld. Helder, diepgravend, gedetailleerd en tegelijk panoramisch wordt het beeld van deze vorstin en haar tijd geschetst.

Afbeelding van boek.

Jozef Stalin

Oleg Chlevnjoek concentreert zich in deze Stalinbiografie op zes sleutelperiodes in het leven van Stalin: de jaren vlak voor de revolutie, de macht die van Lenin naar Stalin verschuift, de collectivisatie en de hongersnood, de terreur van de late jaren dertig, de oorlog met nazi-Duitsland en het begin van de Koude Oorlog.

De auteur heeft uitputtend onderzoek verricht in alle archieven die sinds begin jaren negentig openbaar zijn geworden. Alle belangrijke stukken van en over Stalin heeft hij onder ogen gekregen. Het resultaat is een zeer toegankelijke en compacte biografie vol nieuwe inzichten, die de standaard voor het komende decennium zal worden.

Foto van boek.

Adolf Hitler

Wie was Hitler? Wat waren zijn ideeën? Hoe kwam hij aan de macht? Waarom stond vrijwel het hele Duitse volk als één man en vrouw achter hem? In plaats van speculaties over de psychopaat Hitler plaatst Willem Melching de politicus Hitler in de historische en culturele context van zijn tijd en stelt hij deze indringende vragen. Was het Derde Rijk de eerste welvaartsstaat? Waarom stortte Hitler Duitsland in een oorlog, die hij menselijkerwijs gesproken niet kon winnen? En de moeilijkste vraag van allemaal: waarom begon hij de Holocaust en legde vrijwel niemand hem een strobreed in de weg? Een toegankelijk en helder geschreven boek over de opkomst en ondergang van Adolf Hitler, het nationaalsocialisme, de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Een boek voor iedereen die geïnteresseerd is in een van de centrale figuren van de twintigste eeuw.

Foto van boek.

Fidel Castro

Fidel Castro is een levende legende. Al verscheidene malen werd het politieke einde van het inmiddels hoogbejaarde Cubaanse staatshoofd (1926) voorspeld, maar Castro overleefde in politiek opzicht niet alleen de ineenstorting van de met hem verbonden Sovjet-Unie, maar ook anderhalf decennium van een ‘nieuwe wereldorde’. In deze biografie, geschreven door José de Villa en Jürgen Neubauer, komen jeugd, politieke ontwikkeling en het staatsmanschap van de gewezen dictator aan de orde. Hoewel de biografie in 2006, tien jaar voor het overlijden van El Commandante, uitkwam, is dit boek zeker de moeite waard. ‘Castro een biografie’ verscheen in Nederland bij Fontaine Uitgevers. 

Foto van boek.

John F. Kennedy

‘An Unfinished Life, John F. Kennedy’ werd in de Verenigde Staten overal geprezen om het meeslepende verhaal, de frisse inzichten en de beoordeling van het presidentschap van John F. Kennedy. Dit boek is in bijna vier decennia geschreven. ‘An Unfinished Life’ is gebaseerd op voorheen niet beschikbaar materiaal en nooit eerder geopende archieven, en zit boordevol openbaringen, groot en klein – over de gezondheid van JFK, zijn liefdesaffaires, de benoeming van broer Robert als procureur-generaal, wat Joseph Kennedy deed om zijn zoon te helpen het Witte Huis te winnen en over het pad dat JFK zou hebben genomen in Vietnam als hij was blijven leven. Robert Dallek slaagt als geen andere biograaf in het bereiken van een kritisch evenwicht terwijl hij een levendig portret biedt van een gedurfde, moedige, complexe, heroïsche, menselijke Kennedy.

Foto van boek.

Desi Bouterse

Geen Surinamer is zo omstreden als Desi Bouterse. Sinds hij in 1980 met een staatsgreep de macht overnam, is hij in verband gebracht met dictatuur, moord, drugshandel en oorlog. Toch kan hij bij zijn achterban weinig fout doen. Dertig jaar na de coup werd hij zelfs op democratische wijze president van Suriname. Het verhaal van Bouterse is dat van een Surinamer die sterk gevormd werd door het koloniale verleden en die besloot vorm te geven aan een nieuw Suriname. Hij wist zich staande te houden in het krachtenspel dat na de coup ontstond en groeide uit tot de machtigste man van het land. Maar de prijs was hoog. Bouterse raakte verstrikt in zijn eigen revolutie en ontdekte dat er geen weg terug meer was. Dit boek schetst op basis van observaties, interviews, archiefonderzoek en bezoeken aan plaatsen uit het verleden van Bouterse een breed en intrigerend beeld van de man, de ex-kolonie en de beeldvorming. Het laat zien hoe bepalend de achtergrond van Desi Bouterse is en vertelt hoe hijzelf en Suriname door zijn keuzes blijvend veranderden.

Foto van boek.

Nelson Mandela

‘De lange weg naar de vrijheid’ is de beroemde autobiografie van een van de grootste mannen van de twintigste eeuw, Nelson Mandela. In dit boekwerk beschrijft Mandela zelf de lange weg die hij heeft moeten afleggen van onwetende jongen tot charismatisch staatsman. Dit is het verhaal van misschien wel de wonderbaarlijkste omwenteling in de geschiedenis, verteld door de man die het allemaal heeft meegemaakt en in gang gezet.

Het verhaal van Mandela, door Mandela. Een boek dat velen geïnspireerd heeft en nog steeds inspireert in hun drang naar gelijkheid en rechtvaardigheid.

Foto van boek.

Ronald Reagan

‘Reagan’ is de eerste Nederlandse biografie over de 40e Amerikaanse president. In het boek vertelt meesterverteller H.W. Brands het verhaal van Ronald Reagan (1911-2004). De jonge ‘Dutch’ groeide op in een arm gezin tijdens de crisis van de jaren twintig, joeg zijn dromen als radioverslaggever en acteur na en werd uiteindelijk president van de Verenigde Staten. De Amerikaanse conservatieven vereren hem als halfgod, de liberalen schetsen een karikatuur van een B-acteur die per ongeluk in het Witte Huis belandde. De communistenvreter bleek tijdens zijn presidentiële jaren ook pragmaticus. Samen met Gorbatsjov slechtte hij de Berlijnse Muur, maar hij stond ook aan de wieg van de ineenstorting van de Sovjet-Unie. H.W. Brands plaatst Reagan naast Franklin Roosevelt op het voetstuk van de grootste Amerikaanse presidenten van de 20ste eeuw. Hij vertelt Reagans verhaal aan de hand van dagboeken, memoires, toespraken en interviews met zijn naasten.

Foto van boek.

Donald Trump

Het was voor velen onvoorstelbaar, maar gebeurde toch: op 8 november 2016 versloeg Donald Trump aartsrivaal Hillary Clinton. Hij volgt op 20 januari 2017 Barack Obama op als 45ste president van de Verenigde Staten van Amerika. De 70-jarige multimiljardair Trump had al snel door dat een gewoon burgermansbestaan niets voor hem was. Rijk wilde hij worden, beroemd, berucht, gezien, besproken: een niets en niemand ontziende winnaar. In dit boek zet Amerika-kenner Charles Groenhuijsen zijn tanden in het fenomeen Trump. Hoe is hij geworden wie hij is? Hoe verliep de campagne tegen ‘draaikont’ Hillary Clinton? Een Bokito in het Witte Huis. Hoe loopt dat af? In ‘President Donald Trump. Iedereen houdt van mij’ blikt Groenhuijsen terug op de Amerikaanse verkiezingen, die werden gekenmerkt door schandalen en omstreden uitspraken. Na zijn verkiezing was ruziezoeker Trump ineens poeslief en riep op tot nationale verzoening. Maar hoe duurzaam is dat vrome voornemen?

Foto van Joop.

Joop den Uyl

Van 1973 tot 1977 was Joop den Uyl minister-president van ‘het meest progressieve kabinet dat Nederland ooit heeft gekend’. Wie was die nogal slordig ogende man die gehuld in wolken van sigarenrook tot diep in de nacht kabinetsvergaderingen voorzat? Anet Bleich schetst een subtiel, kleurrijk portret van Joop den Uyl, die van een tobberige, streng gereformeerde jonge idealist uitgroeide tot het symbool van de jaren zestig in Nederland. De socialistische politicus was in zijn tijd en ver daarna een controversiële figuur, die zowel bewondering als haat opriep. Hij hield van debatteren en van literatuur. Hij was een toegewijde, zij het meestal afwezige huisvader. Hij was vermoeiend en onvermoeibaar. Maar bovenal was hij een democraat die de politiek dicht bij de mensen wilde brengen. Al deze en andere facetten worden beschreven in de eerste grote en indringende biografie van Joop den Uyl.

Foto van boek.

Eberhard van der Laan

Kemal Rijken schreef met ‘Van der Laan’ een complete en geactualiseerde biografie over een van de invloedrijkste bestuurders uit de naoorlogse Nederlandse geschiedenis: Eberhard van der Laan. Als gast in het tv-programma Zomergasten sprak burgemeester Van der Laan de wens uit dat Amsterdam vooral een ‘lieve stad’ zou blijven. Sinds 2010 had hij zichzelf als burgemeester deze missie opgelegd, de stad een stukje liever maken; een missie die hem op het lijf geschreven was. Toen publicist Kemal Rijken in 2015 aan zijn biografie begon kon hij niet vermoeden dat Van der Laans missie voortijdig zou eindigen, en dat het boek een eerbetoon zou worden aan een uniek burgemeesterschap. In deze herziene en aangevulde editie plaatst Rijken Van der Laans leven in het licht van de vurige wens het ‘lieve’ karakter van de stad te behouden. Het is een historisch document geworden over een geliefde burgemeester.

Foto van boek.

Benjamin Netanyahu

Momenteel dient Benjamin Netanyahu zijn vijfde ambtstermijn als premier van Israël uit. Hij is de langst dienende premier in de geschiedenis van het land. In dit boek legt de Israëlische journalist Ben Caspit het leven van Netanyahu onder een vergrootglas, met de nadruk op zijn een na laatste twee ambtstermijnen.
\
\Caspit behandelt een breed scala aan onderwerpen, waaronder het beleid van Netanyahu, zijn politieke strijd en zijn strijd tegen het Iraanse nucleaire programma, en besteedt aandacht aan de haat-liefderelatie van Netanyahu met de Amerikaanse regering, de Amerikaanse Joden en zijn allianties met Amerikaanse zakenmagnaten. ‘The Netanyahu Years’, een actueel en belangrijk boek, is een inleiding voor iedereen die deze wereldleider wil begrijpen.

Foto van boek.

Vladimir Poetin

Steven Lee Myers volgde Vladimir Poetin van begin af aan op de voet als correspondent in Moskou. In deze schitterende biografie ontrafelt hij op heldere en evenwichtige wijze hoe Poetin het grootste land op aarde al achttien jaar lang in zijn greep weet te houden, door zijn even meedogenloze als briljante manipulatie van de media, door het verdelen van macht, rijkdom en invloed over een kleine groep hondstrouwe jeugdvrienden uit Sint Petersburg, door het genadeloos uitschakelen van elke vorm van oppositie, door terug te grijpen op de ideologie van het tsarenrijk en door de Russisch-orthodoxe kerk opnieuw tot steunpilaar van de staat te bombarderen. ‘De nieuwe tsaar’ is een biografische tour de force. Myers ziet Poetin als een onberekenbare dictator met achtervolgingswaan die zich nauwelijks nog openstelt voor objectief advies en steeds meer in een isolement raakt.

Schrijf je nu in

Deze cursus is laagdrempelig, maar ervaring met hoorcolleges en het werken met Engelstalige teksten zijn een pre. Voor meer informatie hierover, neem dan contact met ons op. Wij staan open voor alle vragen. De cursus beslaat zeven avondvullende bijeenkomsten. Hiervoor betaalt u 499 euro excl. btw.
Belangrijk om te weten: aanschaf van de boeken is niet verplicht.

Biografie en Psyche

Geschiedenis en psychologie komen samen

Contact

Tristan Jessurun: 0643902245